Perły Akoya
Najpopularniejsze perły słonowodne, wytwarzane przez małże Pinctada fucata (japońska nazwa: Akoya). Z uwagi na swój połysk i charakteryzujący najpiękniejsze egzemplarze orient, perły te, przez wielu znawców uważane są za najpiękniejsze. Należy jednak pamiętać, iż samo słowo „Akoya” nie jest synonimem jakości czy piękna – w tym gatunku (jak w każdym) można znaleźć perły o jakości bardzo wysokiej jak i bardzo niskiej, a rozpiętość cenowa pomiędzy najsłabszymi a najlepszymi jakościowo egzemplarzami może nawet przekraczać stosunek 1:100. Kupno „tanich” pereł Akoya to jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez laików.
Wysokiej klasy perły Akoya urzekają silnym blaskiem i pięknym orientem.
Technologia hodowli pereł Akoya
W procesie hodowli do gonad małża wszczepia się fragment tkanki nabłonkowej płaszcza wraz ze sztucznym jądrem w postaci kulki wytoczonej z muszli. Sztuczne jądro stanowi wzorzec kształtu, dzięki czemu perły Akoya (przy prawidłowym ich wzroście) mają formę kulistą (sporadycznie - przy odsunięciu się jądra od tkanki nabłonkowej - otrzymujemy formę, tzw. barokową, w której kula zawiera wypustki lub inne nieregularności będące śladem „ucieczki” jądra).
Wzrost pereł po szczepieniu jest stosunkowo krótki (zazwyczaj 9-18 miesięcy), przez co powłoka perłowa (otaczająca jądro) jest na ogół dość cienka (zazwyczaj nie przekracza 0,5 mm), co zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się istotnych odkształceń, sprzyjając szansie na uzyskanie perły idealnie kulistej.
Na naszych stronach dostępny jest film o hodowli pereł Akoya nakręcony na farmie perłowej w Chinach.
Barwy pereł Akoya
Naturalne barwy, uzyskiwane w procesie hodowli pereł, to odcienie bieli poprzez barwę kremową, aż do żółto-złocistej lub srebrzysto-szarej, przy czym większość egzemplarzy bezpośrednio po zbiorach ma mało atrakcyjny wygląd. Dlatego niemal wszystkie perły Akoya poddawane są wybielaniu.
Z uwagi na rzadkość występowania, najbardziej poszukiwana jest biel w odcieniu różu, co skłania hodowców do stosowania zabiegów, nadających perłom taki właśnie odcień. Jeszcze bardziej cenione są egzemplarze mieniące się kilkoma barwami (mówimy wówczas iż perła ma orient) zjawisko to jednak wywołane jest rozszczepieniem światła przez kryształy aragonitu i nie jest możliwe do uzyskania w procesie poprawiania pereł.
W sposób sztuczny uzyskuje się natomiast inne barwy: intensywnie srebrną, intensywnie złotą lub czarną. Więcej na temat poprawiania pereł Akoya znajdą Państwo w artykule „Tajemnice obróbki pereł” dostępnym na naszym blogu.
Rozmiary pereł Akoya
Perły Akoya osiągają rozmiar od 3 do 10 mm, bardzo rzadko do 10,5 mm, pojedyncze egzemplarze czasem osiągają rozmiary większe niż 10,5 mm.
Miejsca hodowli
Ojczyzną pereł Akoya jest Japonia, perły te hodowane są również, m.in. w Chinach i Wietnamie (hodowla na niewielką skalę ma również miejsce w Korei Południowej czy Australii). W 2015 roku udział poszczególnych Państw w hodowli pereł Akoya wyglądał jak następuje:
Najlepszej jakości perły pochodzą obecnie z Japonii. Na skutek dużego zanieczyszczenia wód przybrzeżnych oraz katastrof naturalnych hodowla chińska w ostatnich latach zamiera, a uzyskiwane stamtąd perły Akoya są bardzo niskiej jakości.
Historia
Za ojca pereł hodowanych uznawany jest japoński hodowca Kokichi Mikimoto i to właśnie Akoya były pierwszym gatunkiem hodowanym na dużą skalę od początku XX wieku, co zapoczątkowało koniec ery pereł naturalnych. Wielkoskalowa hodowla rozpoczęła się w Japonii w 1916 roku, a kilkanaście lat później hodowane perły Akoya zdominowały rynek jubilerski.
W latach 60 XX wieku hodowlę pereł Akoya rozpoczęto w Chinach, jednak uzyskiwana tam jakość rzadko kiedy dorównywała japońskiej. Wielkość produkcji rosła do roku 2006 kiedy to tajfuny spowodowały zniszczenia na farmach, z których Chiny nie zdołały się już podnieść.
Do głównych producentów pereł Akoya dołączył wkrótce po Chinach także i Wietnam, gdzie hodowlę rozpoczęto również w latach 60 XX wieku, lecz na wiele lat przerwano ją z uwagi na toczącą się w tym kraju wojnę. Wietnamskie perły Akoya ponownie pojawiły się w latach 90, a ich głównymi wyróżnikami jest grubsza powłoka perłowa i żółte/kremowe zabarwienie pereł, które wynikają z dłuższego cyklu hodowli.