Perły słodkowodne
Najpopularniejsze i najtańsze perły, hodowane dziś na skalę masową, przede wszystkim w Chinach. Powstają w wyniku reakcji organizmu na przemieszczenie tkanki perłotwórczej z zewnętrznej do wewnętrznej części płaszcza małża. W procesie hodowli, z jednej muszli, uzyskuje się nawet kilkadziesiąt pereł. Tradycyjnie, w procesie hodowli, nie wszczepia się sztucznego jądra, przez co bardzo rzadko uzyskuje się perły okrągłe, a z uwagi na temperaturę wody i szybszy metabolizm organizmu mięczaka, perły słodkowodne mają z reguły słabszy połysk niż perły morskie. W ostatnim czasie następuje gwałtowny rozwój technik hodowli tego gatunku pereł, a na rynku pojawiają się perły słodkowodne o parametrach nieraz dorównujących perłom słonowodnym, w tym nowe odmiany - hodowane z użyciem implantowanego jądra. Wciąż jednak takie perły są rzadkością, a wysokiej jakości towarzyszy również wysoka cena. Perły słodkowodne występują w całej gamie kolorów - od białej, kremowej, złocistej, przez kolory pastelowe, aż po głęboki fiolet. Poddawane są one również procesom wybielania, w sposób sztuczny uzyskuje się także barwy fantazyjne: srebrzyste, czerwone, zielone, niebieskie, brązowe, również czarne. Większość pereł słodkowodnych osiąga rozmiar od 3 do 12 mm, a ostatnio uzyskuje się nawet rozmiary zbliżone do 18 mm.